Beoordeeld met een 9,9 volgens 620 reviews

100% clean supplements, ontwikkeld door Joep Rovers

Gratis verzending vanaf € 90,-

Voor 23:30 uur besteld, morgen in huis (m.u.v. zondag)

Terug naar blogoverzicht

Waar moet je op letten bij de aankoop van supplementen?

Joep Rovers
Joep Rovers Founder Elvou | 26 november 2024
Supliful Supplements On Demand 2Qi Vb Fkyg Unsplash Edited

Als je ooit supplementen hebt gekocht, ben je waarschijnlijk weleens termen als magnesiumoxide of methylcobalamine tegen gekomen. Maar wat betekenen termen als deze nou precies? En wat kun je ermee? In deze blog leggen we uit waarom de vorm van een vitamine, mineraal of vulstof belangrijk is en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw lichaam!

Niet alle vitaminen en mineralen zijn gelijk

Hoewel een supplement aangeeft hoeveel milligram of microgram van een bepaalde vitamine of mineraal erin zit, zegt dit niets over hoeveel jouw lichaam hiervan kan gebruiken. Dit wordt bepaald door de biologische beschikbaarheid – de mate waarin een voedingsstof door je lichaam wordt opgenomen en gebruikt.

Een belangrijk verschil is de chemische vorm waarin een voedingsstof wordt gegeven. Sommige vormen worden namelijk goed opgenomen, terwijl andere voor een groot gedeelte ongebruikt door je lichaam worden uitgescheiden. Daarom is het heel belangrijk om te kijken welke vormen in je supplementen worden gebruikt.

Welke vormen moet ik dan gebruiken en welke moet ik vermijden?

Nu we weten dat niet elke vitamine en mineraal hetzelfde is, is het belangrijk om te weten welke we beter wel en welke we beter niet kunnen gebruiken. Per vitamine en mineraal gaan we je daarin meenemen.

VitamineGoed opneembaarMinder goed opneembaar
Vitamine ARetinylacetaat, RetinylpamitaatBèta-caroteen (vooral bij slechte omzetting in retinol, wat de actieve vorm van vitamine A is)
Vitamine B1Thiaminie HCI, Thiaminemononitraat
Vitamine B2Riboflavine-5-fosfaatRiboflavine (heeft namelijk omzetting nodig)
Vitamine B3Nicotinamide, NicotinezuurInositolhexanicotinaat
Vitamine B5Calcium-D-pantothenaat
Vitamine B6Pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P)Pyridoxine HCI
Vitamine B7Biotine (D-biotin)
Vitamine B8 (inositol)Myo-inositol, D-chiro-inositol
Vitamine B11 (foliumzuur)5-MTHF (bijv. Quatrefolic®)Syntethisch foliumzuur
Vitamine B12Methylcobalamine, AdenosylcobalamineCyanocobalamine
Vitamine CAscorbinezuur
Vitamine DVitamine D3 (cholecalciferol)Vitamine D2 (ergocalciferol)
Vitamine ED-alfa-tocoferolSynthetische DL-alfa-tocoferol
Vitamine KVitamine K2 (menaquinon-7 of MK-7)Vitamine K1 (phylloquinone)
MineraalGoed opneembaarMinder goed opneembaar
CalciumCalciumcitraat, CalciumlactaatCalciumcarbonaat, Calciumgluconaat
MagnesiumMagnesiumbisglycinaat, Magnesiumcitraat, MagnesiumtauraatMagnesiumoxide, Magnesiumsulfaat
ZinkZinkpicolinaat, ZinkbisglycinaatZinkoxide, zinksulfaat
IJzerIJzerbisglycinaat, IJzercitraatIJzerfumaraat, IJzeroxide
KaliumKaliumcitraat, KaliumchlorideKaliumgluconaat
SeleniumSeleniummethionineNatriumseleniet, Seleniumdioxide
KoperKopergluconaat, koperbisglycinaatKoperoxide
ChroomChrrompicolinaat, ChroomnicotinaatChroomchloride
JodiumKaliumjodide, Natriumjodide 

Hoe zit dat dan met vulstoffen?

In voedingssupplementen worden vaak vulstoffen gebruikt om verschillende redenen, zoals het verbeteren van de stabiliteit, het vergemakkelijken van de productie, of om het supplement een bepaalde vorm en consistentie te geven. Ook betreft vulstoffen zijn er een aantal die je liever wil vermijden.

  1. Microkristallijne Cellulose (MCC)

Allergische Reacties: Er zijn gevallen gerapporteerd van allergische reacties op MCC.

Variabele Kristalliniteit: Variaties in de kristalliniteit van MCC kunnen leiden tot inconsistenties in de productie en werking van supplementen.

Een studie gepubliceerd in Cellulose onderzocht de structuur van MCC uit verschillende houtsoorten en vond variaties in kristalliniteit, wat kan leiden tot variabele prestaties in toepassingen.

Een andere studie in Cellulose benadrukte het belang van het begrijpen van de kristalliniteit van MCC om de consistentie in farmaceutische toepassingen te waarborgen.

Verminderde Oplosbaarheid van Tabletten: Magnesiumstearaat kan de oplosbaarheid van tabletten verminderen, wat de effectiviteit van het supplement kan beïnvloeden.

Laxerende Effecten: In hoge doses kan het een laxerende werking hebben.

Een artikel in Healthline bespreekt dat overmatige inname van magnesiumstearaat een laxerende werking kan hebben en de absorptie van medicijnen kan vertragen.

Een studie gepubliceerd in Molecular Pharmaceutics onderzocht de incompatibiliteit van magnesiumstearaat met bepaalde geneesmiddelen en vond dat het de oplosbaarheid en absorptie kan verminderen.

Hoge Glycemische Index: Maltodextrine kan de bloedsuikerspiegel snel verhogen, wat problematisch kan zijn voor mensen met diabetes.

Spijsverteringsproblemen: Kan bij sommige mensen leiden tot een opgeblazen gevoel of gasvorming.

Een artikel in Medical News Today bespreekt dat maltodextrine een hoge glycemische index heeft en de bloedsuikerspiegel snel kan verhogen, wat een zorg is voor mensen met diabetes.

Laxerende Effecten: Overmatige consumptie kan leiden tot diarree en andere gastro-intestinale klachten.

Een artikel in Health bespreekt dat suikeralcoholen zoals sorbitol en mannitol in grote hoeveelheden laxerende effecten kunnen hebben en niet geschikt zijn voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Controverses over Veiligheid: Er zijn zorgen over mogelijke kankerverwekkende effecten bij inademing van nanodeeltjes van titaandioxide.

Een artikel in Health bespreekt dat titaandioxide controversieel is vanwege zorgen over mogelijke kankerverwekkende effecten bij inademing van nanodeeltjes, en dat het in sommige landen recent is verboden in voedselproducten.

Mocht je twijfelen over welke vulstoffen goed of slecht zijn, kijk dan even op deze blog. Heel vaak kun je de desbetreffende vulstof hierin vinden.

Welke vulstoffen gebruiken wij?

Omdat er dus veel vulstoffen potentieel schadelijk kunnen zijn, hebben wij gekozen voor 100% clean vulstoffen zonder twijfels. Hierin vind je bij ons rijstbloem of MCT poeder terug. MCT is een structuur vetzuur dat heel erg makkelijk opgenomen kan worden door het lichaam en ingezet kan worden als energiebron.

Hoe zit het dan met de capsules?

Veel partijen gebruiken HPMC-capsules. HPMC, of hydroxypropylmethylcellulose, is een synthetisch polymeer afgeleid van cellulose (een plantaardige vezel). Het wordt vaak gebruikt als capsulemateriaal en bindmiddel in supplementen, farmaceutische producten, en voedingsmiddelen. Het is een populair alternatief voor gelatine in vegetarische en veganistische producten, maar waarom gebruiken wij het dan niet?

Hoewel HPMC over het algemeen als veilig wordt beschouwd, vonden we ook hierin meerdere nadelen terug. Een studie gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology (2013) toonde aan dat hoge doses HPMC bij dieren lichte gastro-intestinale effecten kunnen veroorzaken. Hoewel vergelijkbare effecten bij mensen zeldzaam zijn, kunnen gevoelige individuen er last van hebben.

Daarnaast wordt HPMC chemisch verwerkt en is het minder natuurlijk dan gelatine, dat afkomstig is van dierlijke botten en bindweefsel. Sommige onderzoeken suggereren ook dat HPMC-capsules iets minder oplosbaar zijn in vergelijking met gelatine, vooral in koude of minder zure omstandigheden. Dit kan invloed hebben op de snelheid waarmee de inhoud van de capsule in het lichaam vrijkomt. En dat niet alleen. Bij HPMC zijn meerdere gevallen van allergische reacties bekend. Iets waar wij ons zeer bewust van zijn dat dat bij gelatine veel minder het geval is. Gelatine bevat ook nog eens collageen dat voordelen biedt voor huid, haar en gewrichten.

Wij hebben gekozen voor een 100% grasgevoerde variant van gelatine, welke ook nog eens een halal certificaat draagt.

Waar moet je dus op letten bij het kopen van supplementen?

Bij het kiezen van supplementen is het dus handig om wat verder te kijken dan de dosering van elke vitaminen. Hier zijn wat tips om de juiste keuze te maken:

  1. Lees de ingrediëntenlijst! Kijk naar welke vormen van vitaminen en mineralen er op het etiket staan en zorg ervoor dat je alleen goed opneembare vormen neemt met de goede vulstoffen en capsules.
  2. Bij supplementen geldt ‘goedkoop is duurkoop’. Goedkope supplementen bevatten vaak onnodige en slechte vulstoffen en minder goed opneembare vormen van vitaminen en mineralen. Daarom is het beter om wat meer geld uit te geven aan je product.
  3. Stuur ons bij twijfel vooral een bericht. Mocht je twijfelen of een supplement wel iets voor jou is, stuur ons dan even een mail of overleg het met je behandelaar.